Receiver not working?Help!! - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 
Thread Tools
post #1 of 7 Old 11-16-10, 01:44 PM Thread Starter
Banned!
Spencer
 
Join Date: Nov 2010
Location: Memphis,TN
Posts: 12
Receiver not working?Help!!

Okay I'm using a KLH R5100 Receiver and when ever I turn it on and turn the volume past about 25 out of 60 it just cuts off and the amplifier shuts down. Anyone know what this could be?
spencerearl1996 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 11-16-10, 03:10 PM
Elite Shackster
 
GranteedEV's Avatar
Kick logic 2 da curb
 
Join Date: Aug 2010
Location: Calgary
Posts: 1,745
Re: Receiver not working?Help!!

Uh.....


.... I've never even heard of your receiver but I assume it's going into protection mode
GranteedEV is offline  
post #3 of 7 Old 11-16-10, 03:12 PM
Elite Shackster
 
Jungle Jack's Avatar
Jack
 
Join Date: Jul 2009
Location: Siesta Key, Florida
Posts: 8,111
Re: Receiver not working?Help!!

Quote:
spencerearl1996 wrote: View Post
Okay I'm using a KLH R5100 Receiver and when ever I turn it on and turn the volume past about 25 out of 60 it just cuts off and the amplifier shuts down. Anyone know what this could be?
It would appear that is where the AVR goes into Protection. That is where it runs out of available power. The Speakers used and size of the Room will usually dictate this. Also, things like raising the Bass Level or Speaker Level Gain will affect where the AVR runs out of steam.

Just to make sure, do check all Speaker Connections for shorts and oxidation if using Bare Wire. If the level is not to you're liking, you might need a more powerful AVR or the addition of an Amplifier.
Cheers,
JJ

HT
Speakers: Martin Logan Vantage (Mains), Martin Logan Stage (Center), Martin Logan Vista (Surrounds), Martin Logan Montages (Surrounds) Hsu Research VTF-15h MK2, Martin Logan Descent i (Subwoofer)
Amplification: Aragon 8008bb, Parasound HCA-3500, Parasound HCA-2205 AT, Parasound HCA-1000a
AVR/SSP: Denon AVR-4520CI
Electronics: OPPO BDP-93
Gaming Consoles: Sony PS4, Xbox 360 S (250 gb)
Display: Panasonic TC-P65ZT60, Sony KDL-55EX500, Sony KD-34XBR910
Jungle Jack is offline  
post #4 of 7 Old 11-16-10, 04:47 PM
Senior Shackster
koyaan
 
Join Date: Mar 2010
Location: Sanford , NC
Posts: 359
My System
Re: Receiver not working?Help!!

The AVR could also go into protection mode due to heat. Make sure you've got enough venelation space around it, particularly above it. I use shelves that are open in the center and create extra breathing space for my amp by placing bricks beneath the feet of the disc player above it.
koyaan is offline  
post #5 of 7 Old 11-16-10, 04:53 PM
Shackster
 
DaRoza's Avatar
Ryan
 
Join Date: Oct 2010
Location: Gainesville, FL
Posts: 68
Re: Receiver not working?Help!!

An added not if none of the above works, there could be a leaky output transistor or some bads caps on the output line. In either case you may need service on the unit as they take alot of work to get to most components to test.

Good luck

Ryan DaRoza.
Electronics Tech
Service Manager
352.575.4166 (Cell)
ryandaroza@cox.net
DaRoza is offline  
post #6 of 7 Old 11-16-10, 06:54 PM
Elite Shackster
 
bambino's Avatar
bambino
 
Join Date: Feb 2010
Location: Iowa
Posts: 4,418
Re: Receiver not working?Help!!

Quote:
GranteedEV wrote: View Post
Uh.....


.... I've never even heard of your receiver but I assume it's going into protection mode
KLH is a brand that has been around for quite along time, not top of the line but they do the job.

I would agree with the rest of the posters is to check all wireing if it's all good then i would assume your overloading it causing it to go into protection.
bambino is offline  
post #7 of 7 Old 11-17-10, 05:57 AM
Shackster
 
akeoo7's Avatar
AKE
 
Join Date: Feb 2010
Location: Lebanon
Posts: 64
Re: Receiver not working?Help!!

It seems like some protection circuit is kicking in.
You may be using 4ohm low efficiency speakers, these are power hungry speskers that may be bringing your receiver down to its knees.
Heat is another culprit to check out, try moving the receiver into an open place and regularly check it for overheating.
Last check your wiring for faults.
akeoo7 is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
receiver , working?help!!

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome