new REW user issues with UMIK - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 13 Old 08-12-16, 06:02 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
new REW user issues with UMIK

Hi

I'm a pretty new user to REW and I have just received a new UMIK which has been giving me a lot of trouble to get to work. I'm using an iMac and when I first plugged in the UMIK it asks to use it and for the calibration file plus I cleared my old sound card calibration file as I thought i read it wasn't needed. Everything worked fine the first time i ran some measurements but i've spent the last few days trying to get it to work again. When i hit the SPL meter I keep getting an error "the sound card any input data please check its connected". So nothing works, can't measure....it's just so weird as it was working fine for the first time now nothing. Any ideas? Many thanks
ronin222 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 08-13-16, 09:28 AM
Shackster
 
Pio2001's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 30
Re: new REW user issues with UMIK

Hi,
I've noticed that the Umik was not recognized if it was plugged after REW is launched. Try to first plug the Umik, then open the REW software.
Pio2001 is offline  
post #3 of 13 Old 08-13-16, 01:23 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
Re: new REW user issues with UMIK

Thanks for the reply.

Doesn't work. I've tried that numerous times and nothing. Another thing that happens is if i unplug the Umik then plug it back in the Umik won't show up as an input device so i have to restart the computer with the Umik plugged in. Very frustrated
ronin222 is offline  
 
post #4 of 13 Old 08-14-16, 07:17 AM
REW Author
 
JohnM's Avatar
John
 
Join Date: Apr 2006
Location: UK
Posts: 6,566
Re: new REW user issues with UMIK

If REW is running it takes a minute or so for a new device to appear in the input list, Javasound only scans for new devices every minute or so. Make sure the sample rate is set to 48k. Also make sure the USB cable is fully inserted in the back of the UMIK, it needs quite firm pressure to seat properly.
JohnM is online now  
post #5 of 13 Old 08-14-16, 10:54 AM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
Re: new REW user issues with UMIK

Hi John

Thanks but still not working. The Umik is recognized but still get the "The sound card did not provide any input data please check that it is connected" when trying to check levels.
Attached Thumbnails
new REW user issues with UMIK-screeny-shot-aug-14-2016-11.52.24-am.jpg  

new REW user issues with UMIK-screeny-shot-aug-14-2016-11.48.28-am.jpg  

ronin222 is offline  
post #6 of 13 Old 08-14-16, 11:22 AM
REW Author
 
JohnM's Avatar
John
 
Join Date: Apr 2006
Location: UK
Posts: 6,566
Re: new REW user issues with UMIK

Quite strange. Are you able to use the UMIK for any other audio application on the iMac? Does it show input levels in Audio Midi setup? If the UMIK is the default input in Audio Midi setup does it make any difference if you make something else the default?
JohnM is online now  
post #7 of 13 Old 08-14-16, 11:49 AM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
Re: new REW user issues with UMIK

Sorry not sure how I would test what you are asking but it does show levels in midi. I'm wondering if its a bad Mic
Attached Thumbnails
new REW user issues with UMIK-screeny-shot-aug-14-2016-12.47.07-pm.jpg  

ronin222 is offline  
post #8 of 13 Old 08-14-16, 12:03 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
Re: new REW user issues with UMIK

this is with a radio shack spl meter plugged into the mic input
Attached Thumbnails
new REW user issues with UMIK-screeny-shot-aug-14-2016-12.58.34-pm.png  

ronin222 is offline  
post #9 of 13 Old 08-16-16, 12:32 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 7
Re: new REW user issues with UMIK

Hi John

Do you think it might be a bad UMIK? thanks
ronin222 is offline  
post #10 of 13 Old 08-16-16, 01:45 PM
REW Author
 
JohnM's Avatar
John
 
Join Date: Apr 2006
Location: UK
Posts: 6,566
Re: new REW user issues with UMIK

A broken UMIK would be very unusual. When I said "show levels" I was meaning on an input meter of some sort when you (for example) speak into it. Could try setting something else (e.g. the built-in input) as the default input in Audio Midi setup in case some other application is having an effect. Could also try capturing some audio from the UMIK using Quicktime Player to make a new audio recording and them speak into the mic to see what it captures.
JohnM is online now  
Reply

Bookmarks

Tags
issues , rew , umik , user

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome