No Sound during Setting Levels???? - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 1Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 47 Old 10-01-16, 06:11 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
No Sound during Setting Levels????

Hi Guys

Great forum. I have been lurking for some time, but not really posted/replied as I really do not have the knowledge to make any meaningful contributions.

But I am stuck…. I bought the minidsp UMIK-1

I followed the UMIK-1 setup with REW - below

https://www.minidsp.com/applications...setup-with-rew

I read the

REW Cabling and Connection Basics

Plus, many other things… but I have no noise.

When I get to 4. Set Levels – no noise?

I asked minidsp and they told me here…so here I am.

My gut feeling is it is my media/sound setting on my PC – that I have no idea about.

System:
PC – Win 10 Pro 64 bit
Realtek HD Audio
Little Dot DAC
Little Dot CD Transport
Various Pro-Audio stuff
Plus, I have Raspberry Pi 3 with DigiPlus – very good and very cheap

I connected the UMIK-1 to the PC with the USB supplied
I connected the green hole that says Speaker Out (there is an optical out – but that is connected to my DAC) with 3.5mm plug that terminates in 2 XLR to my pre-amp

There are so many audio setting on the PC that are not covered

And no sound. So I have not even got past the initial steps. I am looking forward to using this excellent software, but after 4 weeks I am stuff and beaten

Can any nice person help??? I am a real novice….so please be kind and I do need it spelt out

foxint is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 47 Old 10-01-16, 08:21 PM
HTS Senior Moderator
 
Wayne A. Pflughaupt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Katy, Texas
Posts: 8,862
Send a message via Yahoo to Wayne A. Pflughaupt
Re: No Sound during Setting Levels????


Quote:
I connected the green hole that says Speaker Out (there is an optical out – but that is connected to my DAC) with 3.5mm plug that terminates in 2 XLR to my pre-amp
Both the Speaker Out jack and your 3.5mm cable must be TRS. If one of them is TS, then it isn’t going to work.


In the operating system Sound / Playback Devices tab, select the option that your cable is plugged in to and set it as Default. Also set the UMIK-1 as the default Recording Device.

The same devices will be selected in REW’s Preferences / Soundcard tab.

Regards,
Wayne




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.

Wayne A. Pflughaupt is offline  
post #3 of 47 Old 10-01-16, 09:34 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
Re: No Sound during Setting Levels????

Hi Wayne

Before we go too far....

Can you explain what TRS is??

Are there instructions to set up the preferences..... I have no idea what all these things are?? Drivers for example - ??????

D
foxint is offline  
post #4 of 47 Old 10-01-16, 10:17 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
Re: No Sound during Setting Levels????

Hi

I am reading more and getting more confused.

Still no noise.

Not sure what TRS is….

But let's look at the preferences:

• Drivers – Java or ASIO – I downloaded ASIO a while ago, but I do not know what it is and not sure if it works
• Output Device – Default or Primary Sound Driver or Realtek Digital Output (Optical) or Speakers (Realtek High Definition) or Speakers (Plantronics D100) or Realtek Digital Output (Realtek)
• Buffer – what number
• Input Device – I am assuming UMIK1 as it defaulted???

For the Mike UMIK-1 it asked for a calibration file which one?:
• 7018961.txt or
• 7018961_90deg.txt

I guessed the 7018961???

Then next line is a little less stuff:

• Sample Rate – 48kHz or 44.1kHx
• Output is greyed out – so I am assuming it is good
• Buffer is greyed out – so I am assuming it is good
• Input – Microphone (Master …) or default input
• Buffer – Right or left.

Perhaps I will leave the rest….

Sorry, but this is completely confusing????
foxint is offline  
post #5 of 47 Old 10-02-16, 12:43 AM
Elite Shackster
 
willis7469's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: minnesota
Posts: 3,712
My System
Re: No Sound during Setting Levels????




Sent from my iPhone using Tapatalk
willis7469 is offline  
post #6 of 47 Old 10-02-16, 04:03 AM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
Re: No Sound during Setting Levels????

Sir
Thank you. I have a TRS...so that is one thing out of the way.

I still have no noise?

Can anyone help???

Last edited by foxint; 10-02-16 at 04:20 AM.
foxint is offline  
post #7 of 47 Old 10-02-16, 07:58 AM
HTS Senior Moderator
 
Wayne A. Pflughaupt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Katy, Texas
Posts: 8,862
Send a message via Yahoo to Wayne A. Pflughaupt
Re: No Sound during Setting Levels????


Quote:
Hi

I am reading more and getting more confused.

Still no noise.

Not sure what TRS is….

But let's look at the preferences:

• Drivers – Java or ASIO – I downloaded ASIO a while ago, but I do not know what it is and not sure if it works
• Output Device – Default or Primary Sound Driver or Realtek Digital Output (Optical) or Speakers (Realtek High Definition) or Speakers (Plantronics D100) or Realtek Digital Output (Realtek)
• Buffer – what number
• Input Device – I am assuming UMIK1 as it defaulted???

For the Mike UMIK-1 it asked for a calibration file which one?:
• 7018961.txt or
• 7018961_90deg.txt

I guessed the 7018961???

Then next line is a little less stuff:

• Sample Rate – 48kHz or 44.1kHx
• Output is greyed out – so I am assuming it is good
• Buffer is greyed out – so I am assuming it is good
• Input – Microphone (Master …) or default input
• Buffer – Right or left.

Perhaps I will leave the rest….

Sorry, but this is completely confusing????
Please, you’re running ahead of yourself. Let’s deal with one thing at a time - we haven’t even solved the original issue yet.

First let’s make sure you’re getting sound to your audio system. So play a music file or some other kind of audio from your computer and make sure it’s playing through your stereo. We can’t go any further until you verify this: If you can’t play audio from your computer, then any signals REW generates aren’t going to come through either.

If you aren’t getting anything from the computer to the system, go to the computer’s operating system Sound / Playback [devices] tab and make sure the correct playback device is selected. I can’t tell for sure, it looks like you have a lot of playback hardware – Reaktek, Little Dot, Raspberry. We’re looking for the one that you have connected to your audio system. If you have audio playing on your computer you should see a reading on the meter next to one of the selections. Set that one as the Default device.

Once you get that lined out we can make sure your UMIK-1 is going to work. Again in the operating system Sound window, select the Recording [devices] tab. The UMIK-1 should be an option. Tap on the head of the mic and you should see a reading on the meter. Set the UMIK-1 as the default Recording Device.

Now you should be able to open the Preferences / Soundcard window in REW and see your playback device and the UMIK-1 in the “Input Device” and Output Device” drop down boxes. Select the appropriate options in each drop-down.

We can’t go any further until you can successfully get to this point: The operating system has to be set up properly as far as recording and playback devices are concerned, with those devices showing up as options in REW’s “Input Device” and Output Device” drop down boxes.

Please report back when you’ve accomplished this.

Regards,
Wayne




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.

Wayne A. Pflughaupt is offline  
post #8 of 47 Old 10-02-16, 05:40 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
Re: No Sound during Setting Levels????

Hi Wayne

Thank you. You have been great. Yes I have a lot of stuff and it was very hard to get it all working.....The equipment is good enough for us to use the best setting

SORRY - all the formatting disappeared???

Just as an aside, all I want to do is run some frequency tests and equalise my room and speakers. (Yes I have an electronic crossover and an equaliser as well as an Aphex).

Just got to get enough in this post as the time zones are against me – I am in rural Australia

I can play music from:
• Optical out to DAC from either my PC or my DAC
• I am assuming it is the 3.5mm stereo plug that is the pathway???

Let’s go:
• I have plugged in the 3.5mm plug
• Set the PC Sound default to Speakers
• Set Pre-amp to PC Speaker out
• Control Panel – Trouble Shoot Audio Playback – I get noise…. yippee
• Control Panel – UMIK-1 has a tick on the recording

Open REW
• It asks for the calibration code. - 7018961.txt or 7018961_90deg.txt. I chose 7018961 -??

“Now you should be able to open the Preferences / Soundcard window in REW and see your playback device and the UMIK-1 in the “Input Device” and Output Device” drop down boxes. Select the appropriate options in each drop-down.”


There are 2 lines that say almost the same??

Line 1:
Drivers Output Device Buffer Input Buffer
Java or ASIO Default or Primary Sound Driver or UMIK-1
Realtek Digital Output (Optical) or
Speakers (Realtek High Definition) or I am assuming this????
Speakers (Plantronics D100) or
Realtek Digital Output (Realtek)

Still have no idea what Buffer is. What number?

Line 2:
Sample Rate Output Buffer Input Buffer
48kHz or Default or Left Default Input Right
44.1kHx Speakers Right Microphone (Master) Left
Both - ?? this one

Input Options Control input mixer/volume – ticked??
Invert ??? “Greyed Out” Input Volume 0.?????
High Pass???

Calibration
File None?? Browse “Greyed Out” Calibrate Make Cal

Levels
Use subwoofer test signal to check/set levels or Check Levels Generate Debug File
Use main speaker test signal to check/set levels

Thanks again for all your help. It is a pity they do not right a manual for novices
foxint is offline  
post #9 of 47 Old 10-02-16, 06:50 PM
HTS Senior Moderator
 
Wayne A. Pflughaupt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Katy, Texas
Posts: 8,862
Send a message via Yahoo to Wayne A. Pflughaupt
Re: No Sound during Setting Levels????


Honestly, too much information. Please just verify that:

  1. That you have audio playing from your speakers.
  2. That the sound card that’s playing the speakers is appearing in the REW Preferences / Soundcard “Output Device” drop down box (I don’t care about the others).
  3. That you have signal from the mic in the PC Recording Devices window, and it’s set as the Default.
  4. That the UMIK-1 is appearing in the REW Preferences / Soundcard “Input Device” drop down box.

I will make no further replies until you verify the above. That’s all I need at this point, nothing else. We have to get past this before we can go any further.

Regards,
Wayne




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.

Wayne A. Pflughaupt is offline  
post #10 of 47 Old 10-02-16, 07:26 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Jan 2014
Location: ORANGE - AUSTRALIA
Posts: 35
Re: No Sound during Setting Levels????

Hi Wayne

Thanks again:


1. I have sound coming from my speakers
2. Not sure what you have asked. In Output Device it says – Speakers (Realtek High Definition) -???
3. Again I have no idea what you have asked. I have in Control Panel in the PC under Sound/Recording/ UMIK-1 is ticked.
4. Input device – on the first line is: UMIK-1 Gain 18???

Is this OK??
foxint is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
levels , setting , sound

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome