Channel mapping problem with 5.1/7.1 using ASIO4ALL VAC and VSThost - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 
Thread Tools
post #1 of 3 Old 10-30-08, 01:02 AM
terence108
Inactive
 
Posts: n/a
Channel mapping problem with 5.1/7.1 using ASIO4ALL VAC and VSThost

Hi, first I would like to introduce myself. I am new here, and I am trying to put together a small HTPC using powered bookshelf speakers I already own on a Windows XP machine. Allow me to briefly go over my setup.

I setup 1 VAC with 1-6 channels, went to the control panel and set that VAC as my default sound output device. I then configured it as 5.1 speaker system under windows sound settings.

I setup my VSThost to work with ASIO4ALL taking VAC as input, and my HT Omega Claro Plus as output.

The problem I now have is, the channel mappings are messed up. I hear F and R in F/R channels, which is correct but I also hear F/R in all my other channels except for on the LFE. and I also hear my side surround on my back surround channels too.

When I set HT Omega Claro Plus as the default output device, this problem went away, however I would like to be able to use some VSTs and I can't unless I can stop sound from leaking into other channels.

So far I have tried all the different combinations I could possiblity come up with under VAC, ASIO4ALL, VSThost, and Windows XP settings. Even settings that make very little sense. Has anyone came across anything like this before? Thanks for helping/reading my post.
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 10-31-08, 06:00 PM
terence108
Inactive
 
Posts: n/a
Re: Channel mapping problem with 5.1/7.1 using ASIO4ALL VAC and VSThost

I found a work around so I guess I will reply my own thread.

I was able to get everything working through REAPER v2.53. It correctly maps all 8 of my VAC channels to my HTO CLARO (soundcard) channels under DirectSound mode. (Most of the VST hosts I've tried only sees 2 channels under DirectSound mode.) That was the hard part. Certain VST settings will result in getting the same mono sigal for all channels.

The setup I currently have is this:

All Windows Sound -> VAC 1 -> VST host (using ASIO4ALL) -> VAC 2 -> REAPER -> HT Omega Claro +

Too bad I couldn't figure out how to make complicated chains with VSTs inside REAPER so I still had to use an external VST host for my DSP needs.
post #3 of 3 Old 11-03-08, 01:45 AM
terence108
Inactive
 
Posts: n/a
Re: Channel mapping problem with 5.1/7.1 using ASIO4ALL VAC and VSThost

Eventually I figured out how to do all the VST stuff inside Reaper. Now everything seems to work as long as I'm dealing with DirectSound.

All Sound -> VAC (6 Channels) -> Reaper (VST) -> Soundcard (8 Channels = Headphone+5.1 speakers)

Note: I'm replying to my own thread in case someone else runs into the same problem.
Reply

Bookmarks

Tags
5.1/7.1 , asio4all , channel , mapping , problem , vsthost

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome