Marantz AV7703 Popping Noise - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 14 Old 10-26-17, 09:53 AM Thread Starter
Senior Shackster
SGA
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lower 48, US
Posts: 577
Marantz AV7703 Popping Noise

Yesterday I received a new (not refurb or open box) Marantz AV7703. I replaced my Anthem MRX710 with it, reconnected everything that was connected to the MRX710, and fired it up. About 10 seconds after I hit power, the relays in the Marantz closed with a loud pop from the speakers (powered by an Emotiva A-700 that has been in service ~9 months with the MRX710). Tried the usual diagnostics, checked to be sure all the connections were tight, etc. Did a few power cycles, same results. Then unplugged and disconnected everything from the AV7703 until the only physical connections remaining were power for the AV7703 and A-700, RCA cables from AV7703 out to A-700 in, and speakers from the A-700. Same result.

Never had this problem with the A-700 and am inclined to think it's the AV7703. But what I don't know is if there could be an issue with the AV7703/A-700 combination. Is that likely, or is it more likely that I just have a defective AV7703? I've seen some complaints about other Marantz units popping when inputs change, etc. The only other power amp that I have is a Behringer EP4000 for my subs. I'll try that tonight (with gain turned way down) to see if I have the same issue.

Thoughts?

Thanks,
sga2
sga2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old 10-26-17, 12:28 PM
HTS Senior Moderator
 
Wayne A. Pflughaupt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Corpus Christi, Texas
Posts: 9,172
Send a message via Yahoo to Wayne A. Pflughaupt
Re: Marantz AV7703 Popping Noise

Try disconnecting everything from the Marantz and see what that gets you. If it stays on, then put your Anthem back in front of the Emotiva. That should narrow it down to either the Marantz or the Emotiva.

Regards,
Wayne



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.

Wayne A. Pflughaupt is offline  
post #3 of 14 Old 10-26-17, 12:52 PM Thread Starter
Senior Shackster
SGA
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lower 48, US
Posts: 577
Re: Marantz AV7703 Popping Noise

Quote:
Wayne A. Pflughaupt wrote: View Post
Try disconnecting everything from the Marantz and see what that gets you. If it stays on, then put your Anthem back in front of the Emotiva. That should narrow it down to either the Marantz or the Emotiva.

Regards,
Wayne
Thanks, Wayne. Per the original post, I've already disconnected everything except power to the AV7703 and A-700 and the RCA cables between the AV7703 and A-700 and speaker cables from the A-700 to the speakers. All other cables (HDMI, network, remote trigger, etc.) were already pulled. Nothing else is connected to each other in the rack. What other connections should I remove?

Thanks,
sga2
sga2 is offline  
 
post #4 of 14 Old 10-26-17, 02:54 PM
HTS Senior Moderator
 
Wayne A. Pflughaupt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Corpus Christi, Texas
Posts: 9,172
Send a message via Yahoo to Wayne A. Pflughaupt
Re: Marantz AV7703 Popping Noise

Disconnect the cables between the Marantz and Emotiva (that would have been included in the “everything” I mentioned before).

Regards,
Wayne



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.

Wayne A. Pflughaupt is offline  
post #5 of 14 Old 10-26-17, 02:59 PM
Shackster
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 9
Actually I have same issue with 7703, and sane with my dad who has a 7702mkII
Oddly I had no problem but at my dad have both pop and clicks, or rather some kind of static clicks, and it follows the volume control..
Znitz is offline  
post #6 of 14 Old 10-26-17, 03:01 PM
Shackster
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 9
One more thing, the click, is it on both channels? Our problem is only on the left side...
Znitz is offline  
post #7 of 14 Old 10-26-17, 04:07 PM Thread Starter
Senior Shackster
SGA
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lower 48, US
Posts: 577
Quote:
Wayne A. Pflughaupt wrote: View Post
Disconnect the cables between the Marantz and Emotiva (that would have been included in the “everything” I mentioned before).

Regards,
Wayne
Sorry if I'm being thick headed, but I'm not sure what that would accomplish. Just to demonstrate that the pop is originating with AV7703?

The timing of the pop sound is same as timing of relay engaging in AV7703. Up until yesterday, no pop from speakers when using A-700 with previous receiver. I'll try your suggestion but don't know what new info that provides, unless the pop still occurs.

Thanks,
sga2

Last edited by sga2; 11-05-17 at 02:09 AM.
sga2 is offline  
post #8 of 14 Old 10-26-17, 04:12 PM Thread Starter
Senior Shackster
SGA
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lower 48, US
Posts: 577
Quote:
Znitz wrote: View Post
One more thing, the click, is it on both channels? Our problem is only on the left side...
I'll need to see if I can isolate it to any specific channels. Honestly, it's so loud that I've been staying in the AV equipment room with door to theater partially closed. I will do each channel individually and report my findings.

I've not tried playing with volume yet. Been turning on with volume at minimum.

Sorry that you and your dad are having similar issues. Mine is so loud that I wouldn't even consider keeping this unit if this is "normal".
sga2 is offline  
post #9 of 14 Old 10-26-17, 07:52 PM Thread Starter
Senior Shackster
SGA
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lower 48, US
Posts: 577
I have conducted a few more tests:

1. Tried the AV7703 and A-700 combination, all channels interconnected with RCA cables, speakers connected to A-700, nothing else connected in the system. Tried with both units powered directly from the same dedicated receptacle, then from two different dedicated receptacles, then powering both through an Emotiva CMX-2 power filter. Speakers pop every time when the AV7703 relay clicks.

2. Disconnected all the RCA cables from the AV7703 and A-700. Only wires connected to anything are power cords to AV7703 and A-700 and speaker cables from A-700 to speakers. No loud pop from speakers, just a faint relay click in the AV7703 unit itself.

3. Connected AV7703 to Beringer (subwoofer) amp. Turned on Behringer amp first, then turned on AV7703. When the AV7703 relay clicked I could hear a pop from the subwoofers. Did not turn the volume up very high as I did not want to damage those, but could clearly hear it.

4. Disconnected the subwoofer amp then reconnected AV7703 to the A-700 center channel only. Center channel pops when AV7703 unit relay clicks.

5. Did the same test as number 4 except with the left channel only. Get same pop. Tried again with only the right surround channel connected, get pop. Did not do any further tests with individual channels.

I did turn the volume up and down with all channels connected and units on, did not hear any noises as I was adjusting the volume control.

Unless I am missing something, this is clearly coming from the AV7703. I am assuming/hoping it is simply a defective unit and will not be an issue with a replacement unit. Have submitted a request for a replacement, will report when I get it.

Thanks for all of the advice.

Regards,
sga2

Last edited by sga2; 10-27-17 at 05:16 AM.
sga2 is offline  
post #10 of 14 Old 10-27-17, 02:22 AM
Shackster
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 9
Re: Marantz AV7703 Popping Noise

I will do similar tests with mine, my Dads, 7702mkII is already sent for repair.
He borrowed mine meanwhile his was on repair. But at my home it worked great.
(So, my first guess was HDMI Cables or other issues...)

I will test to listen and hear if it could be a relay that is "clicking" to rule out relay issues.
I have already asked dad to remove hmdi next time it happens, and test to run musik from other source.

My guess is that we have different issues, mine could very well be HDMI Cables, and yours could be realy board.

I hope you get the unit replaced or issue found/solved

BR
Znitz
Znitz is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
av7703 , marantz , noise , popping

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome