Denon 4311 reciever video issues... - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 14 Old 02-07-12, 06:49 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Sonnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: L.A. (Lower Alabama)
Posts: 22,577
My System
Denon 4311 reciever video issues...

I have suddenly encountered a video issue with my Denon 4311 receiver. Each time I power up my home theater system, all I get is blue screen through my projector. There is no video.

I can actually fix the problem by unplugging the power to the receiver, but as soon as I power down normally and power back up, I lose video.

When I do not have video, if I simply power off the receiver (not unplug it) the video will pass through, but when I power the receiver back on, the video goes away. The only way I can get the video is to manually unplug the receiver and plug it back it, as if it needs some sort of resetting.

I thought I would check here before I contact Denon to see if perhaps I accidentally hit a button in the menu somewhere I was not suppose to. I don't think I did, but I have been fiddling in the menu lately to setup my Phono input, so maybe I did. I can't seem to find anything and I don't use any video processing in the receiver.
Sonnie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old 02-07-12, 06:59 PM
Elite Shackster
 
tonyvdb's Avatar
Tony
 
Join Date: Sep 2007
Location: Edmonton, Alberta, Can
Posts: 15,054
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Sonnie, try running as short a length of HDMI cable as you can temporarily do. I am thinking it may be a Handshake issue caused by to long a cable run.

Home theater:
Onkyo 805, Yamaha YDP2006EQ, Samson Servo 600 amp
3 EV Sentry 500 monitors across the front, 4 Mission 762i's Surrounds, SVS PB13U sub, Panasonic BDT220, Harmony 1100, Nintendo WiiU
Panasonic PT-AE8000 on a 120" 2,35:1 fixed screen

Living room system:
Sherwood/Newcastle R972, Mission 765's, SVS SBS02's, A/D/S MS3u sub, Yamaha YDG2030EQ
Yamaha KX-393 Tape deck, CDC 805 CD changer, Panasonic BD60, Sony turntable PS-T20
Panasonic TC-P50ST60, HD-PVR & WDTV Live, Harmony 900

tonyvdb is offline  
post #3 of 14 Old 02-07-12, 07:14 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Sonnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: L.A. (Lower Alabama)
Posts: 22,577
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Both HDMI cables from the OPPO BD-93 and the satellite receiver are 1 meter cables... the shortest I have. I have already tried swapping those out with no luck. I did plug my HDMI from my projector to each source and I get video, but it won't pass through the Denon until I unplug it.

I did just recently power it all down and back up and it worked fine. So it seems it may only be an issue if it has been off for a while.
Sonnie is offline  
 
post #4 of 14 Old 02-07-12, 07:22 PM
Elite Shackster
 
tonyvdb's Avatar
Tony
 
Join Date: Sep 2007
Location: Edmonton, Alberta, Can
Posts: 15,054
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

What seems to be an issue is the long cable from the receiver out to the projector. Some receivers seem to struggle with driving a signal more then 25ft.

Home theater:
Onkyo 805, Yamaha YDP2006EQ, Samson Servo 600 amp
3 EV Sentry 500 monitors across the front, 4 Mission 762i's Surrounds, SVS PB13U sub, Panasonic BDT220, Harmony 1100, Nintendo WiiU
Panasonic PT-AE8000 on a 120" 2,35:1 fixed screen

Living room system:
Sherwood/Newcastle R972, Mission 765's, SVS SBS02's, A/D/S MS3u sub, Yamaha YDG2030EQ
Yamaha KX-393 Tape deck, CDC 805 CD changer, Panasonic BD60, Sony turntable PS-T20
Panasonic TC-P50ST60, HD-PVR & WDTV Live, Harmony 900

tonyvdb is offline  
post #5 of 14 Old 02-07-12, 07:42 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Sonnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: L.A. (Lower Alabama)
Posts: 22,577
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

I believe that HDMI cable is 25', but either way, I have been using it for several years since I built the home theater and this issue just started about 3-4 days ago. It would seem strange that it just started having an issue driving the signal. It would also seem strange that the BD player and the satellite receiver have no issues at all driving the signal.

You would think these manufacturers would eventually figure out these HDMI issues. It is about enough to make me wanna run component cables and be done with the issues and/or potential issues.
Sonnie is offline  
post #6 of 14 Old 02-07-12, 07:48 PM
Elite Shackster
 
tonyvdb's Avatar
Tony
 
Join Date: Sep 2007
Location: Edmonton, Alberta, Can
Posts: 15,054
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

yes, it can be really frustrating. If I dont turn on my projector within about 10seconds of everything else (sometimes the projector misses the harmony signal) My Onkyo wont send video over HDMI either.
Did the Denon have a recent firmware update that could contribute to this?

Home theater:
Onkyo 805, Yamaha YDP2006EQ, Samson Servo 600 amp
3 EV Sentry 500 monitors across the front, 4 Mission 762i's Surrounds, SVS PB13U sub, Panasonic BDT220, Harmony 1100, Nintendo WiiU
Panasonic PT-AE8000 on a 120" 2,35:1 fixed screen

Living room system:
Sherwood/Newcastle R972, Mission 765's, SVS SBS02's, A/D/S MS3u sub, Yamaha YDG2030EQ
Yamaha KX-393 Tape deck, CDC 805 CD changer, Panasonic BD60, Sony turntable PS-T20
Panasonic TC-P50ST60, HD-PVR & WDTV Live, Harmony 900

tonyvdb is offline  
post #7 of 14 Old 02-07-12, 07:50 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Sonnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: L.A. (Lower Alabama)
Posts: 22,577
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Nope... I haven't done any updates to it at all. Maybe I should see if there is available.

EDIT: No updates for this model.
Sonnie is offline  
post #8 of 14 Old 02-07-12, 07:54 PM
Elite Shackster
 
Jungle Jack's Avatar
Jack
 
Join Date: Jul 2009
Location: Siesta Key, Florida
Posts: 8,112
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Sonnie,
I did not realize you switched out to the 4311. Video Issues have been quite rare. There have/are complaints for those trying to run their Mains set to Large and the Subwoofer. (Double Bass) I will look into this more. I agree that if the AVR was working fine with that long of an HDMI Cable, something seems amiss.
J

HT
Speakers: Martin Logan Vantage (Mains), Martin Logan Stage (Center), Martin Logan Vista (Surrounds), Martin Logan Montages (Surrounds) Hsu Research VTF-15h MK2, Martin Logan Descent i (Subwoofer)
Amplification: Aragon 8008bb, Parasound HCA-3500, Parasound HCA-2205 AT, Parasound HCA-1000a
AVR/SSP: Denon AVR-4520CI
Electronics: OPPO BDP-93
Gaming Consoles: Sony PS4, Xbox 360 S (250 gb)
Display: Panasonic TC-P65ZT60, Sony KDL-55EX500, Sony KD-34XBR910
Jungle Jack is offline  
post #9 of 14 Old 02-07-12, 08:27 PM
Inactive
Ty
 
Join Date: Aug 2010
Location: Panama City Fl
Posts: 1,660
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Have you tried switching between different sources? Used to work for me until I replaced the Onkyo. Im with tony, sounds like a handshake issue to me.
TypeA is offline  
post #10 of 14 Old 02-07-12, 08:49 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Sonnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: L.A. (Lower Alabama)
Posts: 22,577
My System
Re: Denon 4311 reciever video issues...

Yeah... I tried everything, but the only solution was unplugging the receiver from the power outlet.
Sonnie is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
4311 , denon , issues , reciever , video

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome