ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )? - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 
Thread Tools
post #1 of 8 Old 01-20-17, 01:43 PM Thread Starter
Elite Shackster
 
Join Date: Jan 2010
Location: GTA, Ontario
Posts: 1,400
ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Hi All,

Here's a catchall thread meant for those who might want to post about their success ( or failure ) at using ASIO4ALL ( at a 96K sampling rate ) within REW.

I can't get this scenario to work ( using my Focusrite 2i2, which does have a working 96K ASIO driver ) .

Has anyone had any success ( using a 96K sample rate within ASIO4ALL ) ?

EarlK is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 01-21-17, 12:15 AM
Elite Shackster
Wayne Myers
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lincoln, NE
Posts: 4,838
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Yes, I have had it working before and just did it again with the latest REW 5.18.

The mic must be a phantom powered mic through the audio interface running at 96 kHz. The Umik-1 will not work because its max sample rate is 48 kHz.
AudiocRaver is offline  
post #3 of 8 Old 01-21-17, 02:39 AM Thread Starter
Elite Shackster
 
Join Date: Jan 2010
Location: GTA, Ontario
Posts: 1,400
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Thanks Wayne for the reply.

What model soundcard gave you this success ?

EarlK is offline  
 
post #4 of 8 Old 01-21-17, 03:08 AM
Elite Shackster
Wayne Myers
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lincoln, NE
Posts: 4,838
Roland Quad-Capture
AudiocRaver is offline  
post #5 of 8 Old 01-21-17, 03:59 AM
Elite Shackster
 
Join Date: Mar 2009
Location: Arizona, USA
Posts: 1,562
My System
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Mine is a very basic setup using an HP notebook and now running Windows 10. I originally used the provided Focusrite ASIO driver with my 2i2 it worked fine - never a problem. Later, as a trial, I tried the ASIO4ALL driver and wasn't able to get it to work reliability. That was maybe a couple of years ago and I only spent a small amount of time with it running. I think ASIO4ALL v2.0 had just been released. I would guess that my problem was at 44.1k as well as 96k since 44.1k was my standard at the time. I think it worked for a short while, but crashed often. I don't really remember the details for sure. After the trial I did download and install another ASIO driver from a Focusrite site that offered more options in setting the buffer size. I think it was an optional driver on a beta software page at that time. That is the driver I have used since then.

Is there a reason to want to use the ASIO4ALL driver instead? Does it allow more flexibility for some setups?
jtalden is offline  
post #6 of 8 Old 01-21-17, 04:10 AM Thread Starter
Elite Shackster
 
Join Date: Jan 2010
Location: GTA, Ontario
Posts: 1,400
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Thanks Wayne.

Well I just got my Focusrite 2i2 working ( sampling at 96K through ASIO4ALL ) and completing a good test trace.

I just don't know how long it'll last, since a mere 5 minutes ago the same setup ( with slightly different buffer settings ) had REW immediately quitting as soon as I hit the measure button.

Clearly these drivers are somewhat flakey.

OTOH, the 2i2 ASIO driver ( when used at 96K ) has never given me a problem.

EarlK is offline  
post #7 of 8 Old 01-21-17, 04:23 AM Thread Starter
Elite Shackster
 
Join Date: Jan 2010
Location: GTA, Ontario
Posts: 1,400
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Hi John,

If a user has a reliable ASIO driver I don't feel there's much of a reason to use ASIO4ALL.

OTOH, I do typically use ASIO4ALL when creating a combo driver ( UMIK-1 for input & the PC soundcard for output )

EarlK is offline  
post #8 of 8 Old 01-21-17, 11:03 AM
Elite Shackster
Wayne Myers
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lincoln, NE
Posts: 4,838
Re: ASIO4ALL 96K Sampling Rate, Success ( or not )?

Windows audio in general can have its flakey moments. Once I get a given config working, I try not to change it, because there are invariably issues with getting it going again. I have migrated to using two machines for a lot of tasks simply because then each of them changes less, and gives less trouble that way.
AudiocRaver is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
96k , asio4all , rate , sampling , success

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome