Intel iMac Soundcard problem - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 
Thread Tools
post #1 of 3 Old 02-13-09, 03:11 PM Thread Starter
Senior Shackster
7
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 790
Intel iMac Soundcard problem

I'm trying to calibrate my iMac's internal stereo in / out, but I'm not sure whats happening.

After going through the steps I get this message:

"Impulse Peak is not where it should be, measurement may have been corrupted
-check the impulse response and captured data plots"

My setup:
In system preferences I have my output sliders set to about 50% and about 50% on my input. (when matching the levels in the calibration steps 100% output & input all the way down is too hot). I am using stereo RCA cable with adaptors to the Input/output of the imac.

This is the graph I consistently get. I am not sure if I am doing it wrong, if I have feedback, settings not right, or if its my hardware?



I just bought an ECM8000, and I wanna use it soon, so any ideas as to whats going on would help. And I dont really want to buy a soundcard if I don't need to. I used to have an expensive one, but I sold it, because results I got with my iMac inputs were OK...I haven't noticed anything wrong with my ears at least.

Last edited by stealthgear; 02-13-09 at 03:17 PM.
Lucky7! is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 02-13-09, 03:45 PM
Shackster
Mike
 
Join Date: Sep 2008
Location: Los Angeles
Posts: 31
Re: Intel iMac Soundcard problem

I'm quoting a post from an earlier thread that might be of help to you.

Quote:
fsrenduro wrote: View Post
I found this little work around posted by Bing:

1. I set it to 44.1k, left channel.....and hit "measure" to start soundcard calibration.
2. Hit 'next' 2 times to start the 1kHz tone started.

3. I increase Record Buffer to 64k with one click. The VU meters turn a darker shade of gray.
4. I turn it back down to 32k
5. I hit cancel in the lower right corner
6. then I start "measure" again.

6a. I switched it back to right channel before doing the final calibration.
6b. hit "next" 2 time to get it going again.

6a is a step I added in between 6 & 6b (which were all one step in the original post). I found that if I didn't switch back to right channel before hitting 'next' 2 times that it wouldn't work.
fsrenduro is offline  
post #3 of 3 Old 02-13-09, 04:17 PM Thread Starter
Senior Shackster
7
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 790
Re: Intel iMac Soundcard problem

That did align the graph properly, but the shape of the graph is the same, along with the major dropoff at 4k. I recorded my guitar with the ECM8000 today, and I got full spectrum on the iMac input. I also tried Signalscope pro RTA with a sweep output wired to input and it looked normal.

Any other ideas?

Update:
I tried Fuzzmeasure demo and it came out 100% normal. Maybe I should just stay away from REW on mac...

I'm okay for now with Fuzzmeaure but I wonder if anyone else has come across this issue.

Last edited by stealthgear; 02-13-09 at 04:24 PM.
Lucky7! is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
imac , intel , problem , soundcard

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome