Thoroughly confused on initial setup - please help! - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

 
Thread Tools
post #1 of 4 Old 04-15-14, 12:57 AM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Apr 2014
Location: Minnesota
Posts: 43
My System
Thoroughly confused on initial setup - please help!

I've read the instructions from the rew V5 Help guide by John Mulcahy and read through the forum and still can't figure out how to get things ready for measurements.

Here's what I have to work with:
HP Laptop running Windows 7, HDMI Output, built-in sound card, Creative Sound Blaster X-Fi Go! Pro external USB sound card (purchased and on hand if needed), calibrated UMIK-1 microphone, ASIO4ALL downloaded, Radio Shack sound level meter

What do I need to hook up physically? For now, I am not using the external USB sound card. I am using the HDMI output to my receiver with ASIO4ALL. I am able to output to each channel including channel 4 for the subwoofer. I have the UMIK-1 microphone connected via the USB port. Do I need to do anything else?

In preferences, what do I do? I assume I should use the ASIO4ALL driver rather than JAVA to allow the selection of each channel individually - correct me if I am wrong. The ISO input device shows 2 devices "Not Connected". I assume this is where my UMIK-1 should show up but I can't figure out how to get that to work.

Does a sound card calibration need to be run? I've seen and read things saying both yes and no and have become even more confused. My UMIK did come with a calibration file on a USB drive.

Hopefully someone can help me get up and running with this as I've spent several hours trying to get things running which would probably take someone with experience at this a few minutes. Also, is there a specific thread explaining this? I've looked through some threads and stickies but some are novel length or I must be missing some concepts.

I appreciate your help!
zorax2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 04-15-14, 01:25 AM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Apr 2014
Location: Minnesota
Posts: 43
My System
Re: Thoroughly confused on initial setup - please help!

Well, I had some luck and finally got the UMIK recognized within REW and ASIO4ALL.

Is there anything I need to do for checking levels (output and compare to dB on my Radio Shack meter)?

Is a soundcard calibration or anything else required?

Thank you
zorax2 is offline  
post #3 of 4 Old 04-15-14, 02:22 PM
REW Author
 
JohnM's Avatar
John
 
Join Date: Apr 2006
Location: UK
Posts: 6,705
Re: Thoroughly confused on initial setup - please help!

No, soundcard calibration is not needed with USB mics. There is a guide to using UMIK and HDMI outputs with REW on the the MiniDSP site.
JohnM is offline  
 
post #4 of 4 Old 04-15-14, 02:44 PM Thread Starter
Shackster
 
Join Date: Apr 2014
Location: Minnesota
Posts: 43
My System
Re: Thoroughly confused on initial setup - please help!

Thank you so very much for your help!

I had previously seen this information but forgot where. Given some of the monsterous threads here I didn't even know where to start looking. I had my calibration done by Cross Spectrum as MiniDSP was out of stock and I forgot about all of the good information at the MiniDSP site. Everything is now working as intended. Again - thank you!
zorax2 is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
confused , initial , setup

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome