Won't Power on & Standby LED blinks - Page 3 - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com

Reply
 
Thread Tools
post #21 of 27 Old 01-31-09, 12:53 PM
Plain ole user
 
lcaillo's Avatar
Tech Guru
 
Join Date: May 2006
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 11,121
Send a message via AIM to lcaillo
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

This is probably the right location, but if you are wrong and connect it you could do serious damage. G2 voltages are typically 400-600Vdc.

PM me so we can sort it out...




Looking for me, just google my username. I have used the same one for most sites for many years.
lcaillo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #22 of 27 Old 08-06-13, 10:47 PM
Shackster
 
booch123's Avatar
Booch
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tampa Florida
Posts: 9
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

A New Fix to the 6-blink Won't Power-Up problem:

Although the last addition to this thread appears to be a few years old, I'm hoping there are still a few die-hard Sony WEGA Trinitron KV-40XBR800 fans out there who haven't yet departed with their set for what appeared to be unsolveable Power-on problems. If so, I hope you can benefit from this post. I purchased my Sony 40" Flat Screen in 2004 when my wife and I reposted to Tampa Florida with the military. I loved my set and thankfully had the foresight to purchase the extended warranty, which introduced us to the 2 IC chip replacements that this thread discusses several times for IC6501 and IC8001. The technician that came to repair our 6-blink no-power-on problem, told us that he had replaced these two chips but he didn't install the chip socket for future replacements. Sure enough, almost 3 years later, I followed the instructions listed through this thread and installed the chip sockets and new replacement chips that I was able to find reasonably through E-Bay. Well, just about 2 years later, which was about a year ago, the TV began the problem again, but this time, the 2 new chips did NOT solve the problem. At this point, I presume most folks would have ended the relationship with this TV, but with my previous electronics background, coupled with having a father who owned a TV repair shop in Kissimmee Florida, I decided to dig deeper.

Our diagnosis and further discussion in this reply are based on the use of the actual Sony TV Service Manual, which I was able to find for free from a few different web-locations.

We started by analyzing the self-diagnostic error circuit which is actually responsible for sending the low-voltage signal responsible for telling the start-up relays to either shut down or not come on at all. I probably shouldn't admit that we tried the smoke-test first and provided ground to one side of the start-up relay, which is deprived when an error signal comes through the self-diagnosis circuit. Well, no smoke, the TV started up, we then removed the ground jumper from the relay, and the set stayed on. That told us that our problem was likely some sort of spike on initial start-up. Unfortunately, what we began to figure out was that with this particular problem, the 2 IC chips that were typically going bad and being replaced, were actually acting as fuses, being the first real components to give out, but as the TV grows older and the real culperate component continues to degrade, replacement of the 2 IC's is no longer enough to mask the problem. We were able to work our way back into each of the 4 main circuits that feed the self-diagnostic error circuit and bingo, a bad capacitor on the output of the secondary windings of the main power transformer which provides the 135v on the D-Board. Capacitor C6556 is a 33 uf / 160v capacitor meant to clip or chop the spikes that come off of the transformer when it first starts up...well, when this capacitor starts to go bad, it allows voltage spikes through to the +B Over Voltage Protection (OVP) circuit, and sure enough, our capacitor was degraded, not bad enough to keep the set from running once it's turned on, but definitely enough to allow a spike to activate the +B OVP error input to the Self-Diagnostic Circuit. We grounded the input signal that the bad capacitor caused to the +B OVP circuit and no-more problems. The TV starts up with no problems and the error codes are gone. We chose a capacitor of about 50 uf and 200v capacity to cover the slightly higher spikes that we presume had caused the capacitor to degrade too quickly. We presume the capacitor was a bit underated, leading to these sets typically showing the 6-blink +B OVP error which lead to the 2 IC chip replacements throughout the years.

The result is, after waiting almost a year to get to the troubleshooting and repair, a beautiful display that this set was so well known for. Will it last forever, absolutely not, but at least we found the main culpurate that caused so many of us the frustrations of numerous repairs over the years.

I hope this is still helpful to some and will be happy to provide a bit more detail regarding the numerous components that we had tested and some that were needlessly replaced along the way as we determined the actual solution to this problem.
booch123 is offline  
post #23 of 27 Old 09-05-13, 11:50 AM
New Member
johnny
 
Join Date: Sep 2013
Location: United States
Posts: 4
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

New here with same tv sony kp57ws510, push power button andhear relays click and tv doesnt power up no picture, 8 blinks. I see a lot of tv's with convergence problems but have a bad picture, mine has no picture? is this still a convergence problem? I'm a electriciton by trade so I've done a good bit of pc board repair and the IC replacement is fairly easy so no problem. I'm going to order the parts unless ya'll say otherwise?
johnny johnson is offline  
 
post #24 of 27 Old 09-07-13, 05:25 AM
Plain ole user
 
lcaillo's Avatar
Tech Guru
 
Join Date: May 2006
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 11,121
Send a message via AIM to lcaillo
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

I do not recall the diagnostics on the sets anymore. Have you confirmed what 8 blinks means? Before ordering anything I would check the basics. Look for open pico fuses and see what parts of the power supply are trying to come up when it attempts to start.




Looking for me, just google my username. I have used the same one for most sites for many years.
lcaillo is offline  
post #25 of 27 Old 09-10-13, 07:20 AM
New Member
johnny
 
Join Date: Sep 2013
Location: United States
Posts: 4
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

8 blinks is a convergence problem and from all i have read on line is in the board #9 I think and in all the cases ive read about the IC's and or the resistors around the IC's where the problem. I haven't yet tested the resistors due to not having a low enough watt iron but will be getting one today. my set powers up (no picture ever then some relays click then it starts the 8 coad and that's all it does. I've looked over all the components I can see and see no burnt or popped caps but I know some times there is no visual of a problem. Being as the parts are under $30 I'll likely give it a shot as from what i've read i'm fairly sure it's the ics or the resistors and even if its a resistor the sets old enought that it wont hurt having new ics.
johnny johnson is offline  
post #26 of 27 Old 09-11-13, 05:30 PM
Plain ole user
 
lcaillo's Avatar
Tech Guru
 
Join Date: May 2006
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 11,121
Send a message via AIM to lcaillo
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

Make sure you do not have an open pico fuse. If you do and you install new chips you can blow one almost instantly.

Be sure to get parts from a reliable vendor. There are very few original ICs left.




Looking for me, just google my username. I have used the same one for most sites for many years.
lcaillo is offline  
post #27 of 27 Old 09-13-13, 08:08 AM
New Member
johnny
 
Join Date: Sep 2013
Location: United States
Posts: 4
Re: Won't Power on & Standby LED blinks

I checked the glass fuse an the board to the left and its ok (only fuse I saw) Ill read up on pico fuese, thanks.
johnny johnson is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
blinks , led , power , standby

Quick Reply
Message:
Options

Register Now




PLEASE COMPLETE ALL REQUIRED FIELDS BELOW... THANKS!

REQUIRED FIELDS ON THIS PAGE
YOU MUST COMPLETE ALL OF THESE

Username
Password
Confirm Password
Email Address
Confirm Email Address
Random Question
Random Question #2




User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
PLEASE READ BELOW PRIOR TO ENTERING AN EMAIL ADDRESS!

ATTENTION!

YOU MUST ACTIVATE YOUR ACCOUNT!

Activation requires you reply to an email we will send you after you register... if you do not reply to this email, you will not be able to view certain areas of the forum or certain images... nor will you be able download software.

AN INVALID EMAIL ADDRESS WILL CAUSE YOUR ACCOUNT TO BE DELETED!

See our banned email list here: Banned Email List

We DO NOT respond to spamcop, boxtrapper and spamblocker emails... please add @hometheatershack DOT com to your whitelist prior to registering or you will get nowhere on your registration.


Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML is not allowed!
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome