Home Theater Forum and Systems banner

1 - 20 of 120 Posts

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #1
WEll Im still at square one.. Ive tried to mess with settings in the program to get these nice graphs I see ppl getting but something is just not working for me, and a few others from what I hear as well.. SO.. This is where im at, - a few 100 hairs that I happened to have 8 hrs ago

Just opening REW




Opening up the Soundcard settings



Going thru the process




continuing



Continuing again.. Input levels drop



Finishing up before the graph




The graph itself.. weird....



And after the graph was plotted I hit the "measure" box in the upper left hand corner and got this I believe I had this set from 0-250 hz on this one

 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #3
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Let's start at the beginning. What's your operating system? What sound card are you using? Are you using the Radio Shack SPL Meter for measuring, or something else?

Regards,
Wayne
Thanks a ton wayne.. Seriously... 10 hrs now.. and Im losing it..


I have a new HP laptop with windows 7 , Running the UCA 202, and the digital RS meter.. But I can NOT for the life of me get my response flattened out
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #4

·
Super Moderator
Joined
·
9,252 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....


Looks like you're still trying to get a calibration file for the sound card? I just noticed your other thread, and the Soundcard Calibration box is not checked.

I'm fixing to head to bed for the night or I'd be happy to do this myself, but I'd suggest Googling some reviews on the UCA-202, to see of people have been having problems getting it to "play nice" with Windows 7. I did this with several sound cards I was considering, and was able to find out pretty quick which ones were outright clunkers, worked fine with Macs but not Windows, etc. etc. When I found one that people gave good reviews who were using my OS (XP) - that's the one I went with, and it worked fine.

Also, make sure you've downloaded any updated drivers for the UCA.

Regards,
Wayne
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #6
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Looks like you're still trying to get a calibration file for the sound card? I just noticed your other thread, and the Soundcard Calibration box is not checked.

I'm fixing to head to bed for the night or I'd be happy to do this myself, but I'd suggest Googling some reviews on the UCA-202, to see of people have been having problems getting it to "play nice" with Windows 7. I did this with several sound cards I was considering, and was able to find out pretty quick which ones were outright clunkers, worked fine with Macs but not Windows, etc. etc. When I found one that people gave good reviews who were using my OS (XP) - that's the one I went with, and it worked fine.

Also, make sure you've downloaded any updated drivers for the UCA.

Regards,
Wayne

ive searched everywhere, and some ppl who have win 7 say it works fine for them so I just dont get it.. I dont know if its in my settings or what but I just need to start over from scratch I guess.. Even tho Ive done that 100 times already.. I just dont know what im doing wrong, or what settings i might need to change..?/ Maybe something in the side dropdown tabs ( Details, trace adjustments, target settings , filter tasks ) or what exact settings to use in the soundcard settings either
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #7
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

also some ppl are using way different settings than the ones provided in the help guide ( On the uca , monitor switch on/off Using left channel instead of right ) .. Ugh Just frustrating
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #8
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

few more graphs, settings andreadings from REW

heres measured with 4 graphs.. all the same slope down...





Re did the settings so It didnt clip







result





The little soundcard text dialogue box on the upper left says this in the box


sample rate - 44,100
-3db: 0.0 hz, 1.423 khz
Input Device: Microphone ( USB AudioCODEC )
Input: No input selected
Chanel: right
Input Volume: No control
Input RMS Target: -12 dB
Output Device: Speakers ( USB AudioCODEC )
Output: No output selected
Sweep Level: -12.0 dB
20Hz.. 20 kHz flatness: +30.3, -10.1 db
 

·
Premium Member
Joined
·
6,711 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Those graphs just look like the noise floor of an audio input with nothing fed to it. There are a few things to check:

- is your UCA202 selected as the audio input and audio output device in the Windows sounds and audio control panel?
- can you get a signal from the UCA202 through REW? Try connecting the right channel output to the right input of your receiver AUX (or other spare input), open the REW signal generator, select the pink noise (speaker cal) signal and check you can hear that playing through the right speaker
- are you getting a signal from the UCA202 into REW? Connect your RS SPL meter to the UCA202 right line in, open the VU meters on REW and talk into the meter to see if the right input VU meter bar moves
- are you using the correct input on the UCA202? Make sure your cables are on the right side input channel
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Just for the record...I have 20 years of electronics experience. I also used to calibrate electronic test equipment in the Navy. I am very computer literate. But I have not been able to get my Behringer UCA202 to work on my windows 7 laptop. I didn't spend a ton of time trying to get it to work...but I admit I may be missing something simple.

However...I can take that same soundcard and use it on my XP machine no probem...I spent all day yesterday taking measurements...(yeah..I dragged an old XP desktop down into my basement HT). I'd rather use the Windows 7 laptop though.

If anybody finds the trick to getting it work with Windows 7 please let me know..

YMMV
 

·
Registered
Joined
·
363 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

I agree with Wayne.
You are measuring the noise floor of your UCA202, because no signal is getting through, which means that the graph is meaningless.

In a moment, I'll hook mine up and see what you might have overlooked.
I'm running 32bit Vista, so I can't address a Win7 specific issue.

Your left/right input meters are low when you are outputting in loopback.
What you should see, is input nearly equal to the output, minus any loss.
I think this my first post at this forum, so I won't be posting any photos or screenshots here.
If need be, I'll put the photos in your thread at that other place...something, something Science forum.

I'm off to try my setup.
I'll be back once I check it out.

Oh, Wayne had a good idea for you to try.
Rather than loopback, hook up to your rig and see if you really are outputting any sound.
Your output meter shows what your device thinks it is putting out, but your left/right input meters show that nothing but the noise floor is coming in.

The solution may be as simple as using Windows control panel/audio devices and adjusting the volume on the input or more likely, the output.

Then too, there's looking at device drivers in Control Panel/Device Manager/audio something and see if the device drivers are loaded and working properly, and no conflicts.

Oops!
I meant JohnM said you are measuring the noise floor of your device, and I agree. My bad. Sorry.
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #12
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

thanks so much to everyone.. Well Its off to start day #2 of working on this thing, And Ill re check my settings and try things out and be back shortly :hissyfit:
 

·
Registered
Joined
·
363 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Check Control Panel/Sound.
You should see Playback Tab Speakers USB Audio Codec, Working and a Green Checkmark.

Rcording tab Microphone USB Audio Codec, Working and a Green Checkmark.

Click on the audio codec mic, then click Properties, then click the Levels tab.
My level is set at 50 % and it seems to work okay that way.

I am about to continue my setup and start REW, but that's as far as I got for now.
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #14
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Those graphs just look like the noise floor of an audio input with nothing fed to it. There are a few things to check:

- is your UCA202 selected as the audio input and audio output device in the Windows sounds and audio control panel?

Not to sure , there are a bunch of settings for it, Ill post a few pics


- can you get a signal from the UCA202 through REW? Try connecting the right channel output to the right input of your receiver AUX (or other spare input), open the REW signal generator, select the pink noise (speaker cal) signal and check you can hear that playing through the right speaker

OK , I opened up REW, opened up the soundcard settings tab, went down to the " Level" section, clicked on " use main speakers to check set level", Didnt see where it said pink noise tho .. clicked check levels, and Im getting pink noise out of my right channel


- are you getting a signal from the UCA202 into REW? Connect your RS SPL meter to the UCA202 right line in, open the VU meters on REW and talk into the meter to see if the right input VU meter bar moves

Im getting nothing... :/


- are you using the correct input on the UCA202? Make sure your cables are on the right side input channel

yessir, If I switch to left, i make sure "left was clicked in the input settings in the main settings menu but for the most part, Im always on R channel[/quote]


So the input is my issue somewhere i think, gonna try to find something in my windows setup
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #15
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Check Control Panel/Sound.
You should see Playback Tab Speakers USB Audio Codec, Working and a Green Checkmark.

Rcording tab Microphone USB Audio Codec, Working and a Green Checkmark.

Click on the audio codec mic, then click Properties, then click the Levels tab.
My level is set at 50 % and it seems to work okay that way.

I am about to continue my setup and start REW, but that's as far as I got for now.
That seems to all look good

Under the playback tab. Speakers ( usb audio codec ) is the default device Then in properties of it, 50% levels, no enhancements running 16 bit 44100 cd quality


And under the SOund section>recording tab click on Microphone ( default usb audio codec ) .. under properties Playback through this device is "default playback device" with an option for speakers usb audio codec , levels 50% , 16 bit 44100 cd quality
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #16
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Hmm When I hook up the RS meter, and go to the REW screen with the graph, and hit the spl button and open VU i get no measurements, on spl or the VU, Until i click the RS meter OFF , then i can see the vu meter move up, like it saw some sort of signal when I turned it off
 

·
Registered
Joined
·
363 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

That seems to all look good

Under the playback tab. Speakers ( usb audio codec ) is the default device Then in properties of it, 50% levels, no enhancements running 16 bit 44100 cd quality


And under the SOund section>recording tab click on Microphone ( default usb audio codec ) .. under properties Playback through this device is "default playback device" with an option for speakers usb audio codec , levels 50% , 16 bit 44100 cd quality
I'm rebooting my laptop right now.
But, it sounds like yours is set like mine.
I'll Be Back...
 

·
Registered
Joined
·
363 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Hey, I just noticed your location--San Antonio/Duluth.

Now, I've gotten lost before, but I usually have it narrowed down a little better than that. :D
Just kidding.
Still rebooting.
"This may take several centuries."
No, I'm not impatient.
Not me.
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Discussion Starter #19
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Hey, I just noticed your location--San Antonio/Duluth.

Now, I've gotten lost before, but I usually have it narrowed down a little better than that. :D
Just kidding.
Still rebooting.
"This may take several centuries."
No, I'm not impatient.
Not me.
haha, impatience and REW dont go together :D


San antonio in the summer and Duluth MN in the winter , talk about extremess huh :coocoo:
 

·
Registered
Joined
·
363 Posts
Re: just about ready to give up on REW and the whole calibration deal ....

Check this--Sound/Playback/USB Audio Codec, Properties, "Levels" tab, make sure there is no red slash across the speaker icon--indicating that the output it muted.
 
1 - 20 of 120 Posts
Top